Sms-diensten en telemarketing steeds irritanter

Geplaatst op 17-04-2009 om 13:11

AMSTERDAM - Consumenten worden steeds vaker belaagd door de technieken van deze tijd. Sms-diensten en agressieve telemarketing zorgen voor een zondvloed aan klachten bij toezichthouder De Consumentenautoriteit (CA).

Meest gehoorde klacht van consumenten blijft voralsnog het klassieke geschil met een winkelier over garantie van een product, ondanks hoopgevende tekenen vanuit onder andere de meubelbranche, die het leven lijkt te beteren.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de CA. Directeur Marije Hulshof ziet een 'zorgelijke' tweedeling ontstaan. Ten eerste de klassieke winkelvloer, waar de klant weer meer koning wordt nu bedrijven in rap tempo hun algemene voorwaarden verbeteren.

Daartegenover dynamische (internet)bedrijven die andere kanalen dan de traditionele winkelvloer gebruiken om hun producten aan de man te brengen, waar men vaak moeilijk weer vanaf komt. "Met SMS-abonnementsdiensten of telemarketing lijken zij te jagen op de zwakkeren, met als motto dat een brutaal mens heeft de halve wereld heeft."

Volgens Hulshof bemoeilijkt het vluchtige karakter van met name veel internetbedrijven het handhaven van het consumentenrecht. "Daarom is het nodig de consument weerbaarder te maken tegen moderne verkooptrucs." Hiertoe start onder andere volgende week een campagne om ouderen te wijzen op de gevaren van telefonische marketing.

Ook op de klassieke winkelvloer is momenteel toch ook nog veel mis. Er wordt nog altijd veel geklaagd over problemen met garantie, en 'kleine lettertjes' die niet aan de wet voldoen. Wel signaleert de CA bij brancheorganisaties bereidheid tot een positieve gedragsverandering. Afgelopen jaar haalde de autoriteit na talloze klachten onder andere 'het net op' in de keuken- en meubelbranche. "Naar verwachting zullen de tien onderzochte verkoopketens nog dit voorjaar hun algemene voorwaarden verbeterd hebben," schrijft ze in haar jaarverslag. Ook de reisbranche werd onder de loep gelegd. Tegen de twee reisbureaus die hun voorwaarden niet voldoende aanpasten, zijn rechtszaken in voorbereiding.

Gisteren presenteerde de CA tevens een vernietigend rapport over de verkoop van bijgekochte garantie. Dit product biedt vaak niet meer dan de rechten die de consument al heeft op basis van de wet. Doorgaans wordt alleen de verkoper, als die provisie opstrijkt, er beter van.

De aan de CA gelieerde wegwijzer consuwijzer.nl telde in 2008 voor het eerst meer dan 1 miljoen bezoekers, er werden 90.000 gerichte adviezen afgegeven aan consumenten met een vraag of geschil. Het meeste klaagt men over garantieproblemen, vervolgens over SMS-diensten en tenslotte over misleidende of agressieve telefonische verkoop.

Europa
Steeds meer klachten over Nederlandse bedrijven zijn overigens afkomstig uit het buitenland, met name in BelgiŽ. De CA bestaat sinds 2007 op voorspraak van de Europese Unie. In Nederland ontbrak, als een van de weinige landen in Europa, een toezichthouder op het consumentenrecht.

snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Register nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...