Sms-branche laakt kritiek op sms-gedragscode

Geplaatst op 19-11-2008 om 14:48

De stichting sms-gedragscode vindt de kritiek van de Consumentenbond op de code, die is opgesteld vanuit de sms-branche, 'een tikkeltje voorbarig'. Zelfregulering is geen vies woord: "Laten we eerst eens kijken waar dit toe leidt", meent Jilles van den Beukel, voorzitter van de stichting.

De gedragscode van de sms-branche zou volgens de Consumentenbond niet afdoende zijn. Zelfregulering is niet genoeg om op te treden tegen sms-dienstenaanbieders die de fout in gaan. De naleving laat te wensen en de bond stapte op aan het begin van onderhandelingen met de stichting.

Deze uitspraak is voorbarig meent Van den Beukel: "We zijn nu een paar maanden bezig. We weten nog niet wat de code de afgelopen periode heeft gedaan." De voorzitter van de stichting heeft opnieuw contact gezocht met de Consumentenbond: "Ik ga er binnenkort op de koffie."

Sinds augustus hebben operators vijftig keer de stichting benaderd vanwege een overtreding van de code. Van den Beukel: "We hebben niet voor niets tuchtspraak in het leven geroepen. Vorige week was er voor de eerste keer een zitting. Dat was een zaak tegen een notoire overtreder. Laten we nou eerst eens wachten om te zien wat voor sanctie voortkomt vanuit de commissie handhaving." De sanctie kan een boete zijn, maar ook enkel een uitspraak dat er een overtreding is geweest. Volgens Van de Beukel gaat van een sanctie een precedentwerking uit: "Daarnaast zijn partijen bang dat ze geen contract meer kunnen afsluiten bij een operator, dat is toch been soort van beroepsuitsluiting."

De Consumentenbond ziet het liefst dat de OPTA boetes uit kan delen. Van den Beukel is een andere mening toegedaan: "Wij kijken niet milder naar overtredingen dan de OPTA. Daarnaast zouden de bestuursrechtelijke procedures van de OPTA de snelheid niet ten goede komen." De voorzitter wijst ook op de Consumentenautoriteit. Die heeft onlangs zelf een aanbieder aangepakt. "Daar hebben ze lang over gedaan, wij hadden dat binnen een paar dagen stop kunnen zetten." Ondertussen zijn er afspraken gemaakt met de Consumentenautoriteit. Wanneer een overtreding van de reclamecode wordt geconstateerd, rapporteert de instelling dat aan de stichting.

Usability template
De stichting stelde ook een template op voor online advertenties die sms-diensten aanprijzen. Het commentaar van usability-experts dat deze nog wel aangescherpt kon worden wijst Van den Beukel van de hand: "Wij hebben hier goed over nagedacht en hebben goede afspraken gemaakt waardoor er geen misleiding meer is bij de klant."

Volgens de experts zou er in de reclame in één zin duidelijk gemaakt moeten worden dat de klant een abonnement afsluit. "Dat kan je niet in de advertentie zetten. Dat hoort in het sms-bericht thuis. Daar moet het helder zijn. Het klopt dat de zin vaak onderaan het bericht staat, daar zijn de partijen vrij in. Alles bij elkaar genomen is er genoeg transparantie voor de eindgebruiker. Discussie blijft er natuurlijk altijd", meent Van den Beukel. Hij wijst op het feit dat mensen hun mobiel altijd nog kunnen laten blokkeren voor dergelijke diensten: "En ze kunnen zich altijd weer afmelden."

bron: Emerce
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Register nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...