Halt aan te dure sms’jes!

Geplaatst op 02-11-2009 om 12:00

Logo’s, beltonen, horoscopen, voetbaluitslagen… men kan tegenwoordig alles op z'n gsm ontvangen. Maar niet alleen de berichtjes die u naar deze diensten stuurt, zijn duur (tot 2€/bericht), u moet bovendien ook elk sms’je dat u van deze diensten ontvangt, betalen. En de firma’s in kwestie hanteren de botte bijl, dus de rekening schiet de hoogte in.

Is de consument machteloos?
Gebrek aan transparantie en informatie, dat is wat deze markt het meest kenmerkt. Momenteel is er enkel een gedragscode tussen de telefoonoperatoren die de praktijken op het vlak van sms-diensten omkadert.

Deze code is al herhaaldelijk aangepast en herschreven en de meest recente versie legt de invoering van een dubbel ‘opt-in’-systeem voor sms-abonnementsdiensten op. Concreet moet de consument voortaan tweemaal bevestigen dat hij zich wenst te abonneren.

Desondanks blijven de klachten toestromen, want de firma’s die dat soort sms’jes sturen, leven de voorschriften onvoldoende na. Een echte ethische code, die het mogelijk zou maken de uitgevaardigde voorschriften te versterken, is er nog steeds niet, ook al wordt hij sinds 2005 verwacht. Een echte ethische code zou het eveneens mogelijk maken om financiële sancties op te leggen of om de firma’s die de code niet in acht nemen te schorsen of op te heffen.

In afwachting van deze ethische code gelden nog steeds de gedragsregels die door de operatoren werden uitgegeven. Wat kan de consument dus doen?

U hebt niets besteld
Maak eerst en vooral een einde aan de ontvangst van betalende sms’jes: stuur een sms met de melding ‘STOP’ naar het korte nummer (4 cijfers) van de firma die de dienst aanbiedt.

U blijft ongewenste sms’jes ontvangen? Eis van uw telefoonoperator de terugbetaling van het onrechtmatig betaalde bedrag. Als hij weigert, moet hij bewijzen dat u de sms-dienst in kwestie wel degelijk hebt gevraagd. Kan hij dit niet, dan moet hij u terugbetalen. U kunt ook aangifte doen bij de cel E-Cops van de FOD Economie.

U hebt besteld
U hebt zich ingeschreven op een abonnementsdienst zonder te weten dat u daardoor betalende sms’jes zou ontvangen? Dan gaat u op dezelfde manier te werk. Annuleer de dienst door de firma een sms’je met de melding ‘STOP’ te sturen en vraag om te bewijzen dat de informatie over de dienst correct werd meegedeeld.

Misschien dat met name de procedure van de dubbele bevestiging van de sms-dienst niet werd gevolgd. Opnieuw is het aan de telefoonoperator om, op basis van de sms-listing in zijn archief, te bewijzen dat u toegang tot de dienst hebt gevraagd. Kan hij dit niet, eis dan dat de telefoonoperator de door u betaalde bedragen terugbetaalt.

Wat er ook gebeurt, als de telefoonoperator niet bereid is tot medewerking kunt u aangifte doen bij de telecom-ombudsman.

snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Register nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...