Consumentenbond vindt sms-gedragscode wassen neus

Geplaatst op 10-11-2008 om 16:00

De Consumentenbond accepteert de sms-code, die is opgesteld vanuit de sms-branche, niet. Zelfregulering om op te treden tegen sms-dienstaanbieders die de fout in gaan is niet genoeg.

De bond is wel in gesprek geweest met de sms-branche: "Maar bij het begin van de onderhandeling is de Consumentenbond eruit gestapt. De naleving laat te wensen over. De code bestaat al langer, dit is slechts een herziening". Aldus een woordvoerder van de Consumentenbond.

De sms-branche kijkt momenteel of het mogelijk is om de bestaande sms-code toe te voegen aan de Nederlandse Reclame Code. Zij zeggen dat met de richtlijnen strenge eisen worden gesteld om de reclame-uitingen van sms-aanbieders aan banden te leggen.

Flinke boetes

Een herziening van de code (PDF) is niet goed genoeg. De bond vindt dat misstanden bij de sms-aanbieders anders aangepakt moeten worden: "De Consumentenbond wil een strakke handhaving zodat de OPTA ook flinke boetes op kan leggen. Wij zien graag een wetgeving zodat het effectiever aangepakt kan worden."

De regels moeten duidelijkheid bieden wat wel en niet mag in de reclames voor sms-diensten. Hierdoor zou bijvoorbeeld voor de gebruiker geen misleiding meer mogen ontstaan over bijvoorbeeld de prijs van de dienst. De vraag is of een sms-dienstaanbieder zich geroepen voelt de regels altijd even strak na te leven wanneer dit niet verplicht wordt gesteld.

Zelfregulering werkt niet

De gedragscode zou veel scherper kunnen en wat er nu ligt is niet afdoende meent de bond: "Het is in feite gewoon zelfregulering van bedrijven onderling zonder harde boetes wanneer het misgaat. Wij zijn geen voorstander van zelfregulering. Het is gebleken dat dat niet afdoende werkt." De opgestelde sms-code heeft een stapsgewijze omschrijving waar een reclame aan moet voldoen en wat uit den boze is. Er is onder meer een template (PDF) opgesteld voor online advertenties die sms-diensten aanprijzen.

De woordvoerder stipt nog aan dat niet de hele code zo de prullenbak in hoeft: "Niet alles is slecht. Er staan best leuke dingen in. Bijvoorbeeld dat de gebruiker zich moet kunnen afmelden van een sms-dienst. Maar wetgeving is hier beter op zijn plaats. Dan pas kan je scherp op de naleving van de regels toezien en boetes uitdelen wanneer het niet goed gaat."

bron: Emerce
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Register nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...