Van alles mis in sterk groeiende ringtonemarkt

Geplaatst op 17-07-2008 om 15:02

BRUSSEL - BRUSSEL - Bij het overgrote deel van de websites in de Europese Unie (EU) die mobiele diensten zoals ringtones en wallpapers aanbieden, is iets mis.

Dat concludeert EU-commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) aan de hand van gelijktijdig onderzoek van alle lidstaten en Noorwegen en IJsland daarnaar. De bevindingen werden donderdag gepresenteerd.

De markt voor ringtones is met een geschatte jaaromzet over 2007 van 691 miljoen euro inmiddels goed voor bijna een derde van de totale contentomzet in de mobiele markt. Ten opzichte van een jaar eerder groeide deze markt met 10 procent.

Onderzoek
Van de meer dan vijfhonderd websites die zijn onderzocht, is in 80 procent van de gevallen nader onderzoek nodig. De helft van de onderzochte sites richt zich specifiek op kinderen. Ze gebruiken stripfiguurtjes en bekende televisiekarakters om de kinderen 'te lokken'.

Bijna de helft van de websites geeft geen duidelijk inzicht in de tarieven. "Veel te veel mensen worden geconfronteerd met dure verrassingen van mysterieuze kosten, tarieven en ringtone-abonnementen waarvan ze voor het eerst kennisnemen op het moment dat ze de rekening ontvangen."


Contactinformatie
Verder ontbrak bij 70 procent van de sites volledige contactinformatie en presenteerde 60 procent van de onderzochte sites belangrijke informatie op een misleidende manier.

Informatie werd verstopt of stond er in heel kleine lettertjes. Veel Finse consumenten doen overigens hun beklag over Nederlandse aanbieders van sms-diensten zoals ringtones.


Boete
Bedrijven die niet aan de eisen voldoen, worden door de nationale autoriteiten benaderd om daar op korte termijn iets aan te doen. Als ze daar geen gehoor aan geven, kunnen ze een boete krijgen of wordt de site op zwart gezet.

Het gelijktijdige onderzoek dat de lidstaten begin juni deden naar de websites is een 'schoonveegactie', zoals die eerder al werd toegepast op websites van vliegmaatschappijen.

bron: nu.nl
snel geld verdienen met binaire opties
 

Veel gezocht

 

Nieuwsbrief

Ik wil mij aanmelden voor de Smsdienst Register nieuwsbrief

 

Laatste Nieuws

Aanpak van sms-dienst...
Herziene Reclamecode ...
OPTA beboet spammer
Sms-aanbieders moeten...
Ongewilde sms-dienste...
Vodafone blokkeert sm...
Opt-out voor sms-dien...
Betere bescherming te...
Blokkeren premium-sms...
Volop onderzoek naar ...